Dereń jadalny – nalewka zmniejszy gorączkę

Od dawna wiadomo, że natura może mieć pozytywne oddziaływanie na zdrowie człowieka. Dlatego elementy tej natury (np. rośliny, warzywa, owoce) chętnie się wykorzystuje w lecznictwie. Wykazuje się także, że spożywanie przyjemnego jedzenia czy napoju może mieć wartość terapeutyczną. Oznacza to, że podczas takiego spożywania może się wyzwalać hormon dopaminy, czyli hormon szczęścia. Jednym z krzewów, który posiada smaczne, choć kwaskowate owoce jest dereń jadalny. Jego owoce są nie tylko przyjemne w spożyciu, ale również mają wiele wartości leczniczych. Jak wygląda dereń jadalny? Jakie ma właściwości lecznicze? Dlaczego nalewka z derenia jadalnego zmniejsza gorączkę? Odpowiedzi na te pytania znajdują się poniżej.

Jak wygląda dereń jadalny?

Dereń jadalny to krzew, który może przerosnąć po pewnym czasie w drzewko. Dereń ma zielone i lśniące liście. Charakterystyczne dla derenia jadalnego jest to, że obficie zakwita. Kwiaty tej rośliny są żółte, zaś z czasem przeradzają się w czerwone, eliptyczne owoce. Te owoce są lekko kwaskowate, ale jak najbardziej nadają się do jedzenia – i nie tylko. Można z nich stworzyć wiele potraw, np. konfitury, herbaty, soki, wino, nalewki czy marynaty. Owoce derenia mogą również być wykorzystywane do sałatek lub do dekoracji potraw.

Dereń jadalny – właściwości lecznicze

Dereń jadalny ma szerokie zastosowanie w lecznictwie. Przede wszystkim owoce derenia są bogatym źródłem witaminy C. Oprócz tego owoce derenia mogą być stosowane leczniczo w następujących chorobach:

  • choroby przewodu pokarmowego
  • niedokrwistość
  • niewłaściwa przemiana materii
  • choroby skóry.

Nalewka z derenia jadalnego na gorączkę

Owoce derenia jadalnego oraz m. in. zrobiona z nich nalewka może być stosowana w walce z gorączką. Jest to związane głównie z tym, że owoce derenia to bogate źródło witaminy C. Jak wiadomo, działanie witaminy C polega przede wszystkim na zwiększeniu odporności organizmu. Poza tym, nalewka z derenia dzięki zawartości witaminy C chroni organizm przed działaniem toksycznych substancji. Nalewka z derenia może też zapobiegać bólom stawowo – mięśniowym, które często występują wraz z gorączką. Oprócz tego, owoce derenia mają właściwości antyseptyczne, a także zawierają duże ilości witaminy A, C i P.

Nalewka z derenia na gorączkę – jak zrobić?

Nalewkę z derenia, zwaną również dereniówką można wykonać w prosty sposób. Owoce należy zalać spirytusem i pozostawić w cieple. Należy tez pamiętać o tym, aby co kilka dni wstrząsać naczyniem, w którym znajdują się owoce. Po około miesiącu spirytus można zlać i wstawić do lodówki. Pozostałe owoce należy zasypać cukrem, również wstrząsać naczyniem co kilka dni, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wtedy powstały syrop należy zlać i połączyć ze wcześniej przygotowanym spirytusem. Przez tydzień napój powinien się całkowicie sklarować i można go przelać do butelek i odstawić w chłodne miejsce na pół roku. Nalewka z derenia na gorączkę gotowa!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *