Reklama
  • Wtorek, 21 lutego (15:05)

    Co przyspieszy metabolizm

Z wiekiem nasza przemiana materii spowalnia i jest to naturalna kolej rzeczy. Dlatego trzeba wiedzieć, jakich zasad się trzymać, by układ trawienny pracował bez zarzutu.

Najpierw podstawy – jedz 3-4 posiłki dziennie, zwiększ ilość owoców i warzyw w swoim jadłospisie, dużo się ruszaj i się wysypiaj. Niby proste, ale jednak od tego zależy sukces dalszych kroków.

Reklama

1. Po przebudzeniu wypij szklankę wody z cytryną lub siemię lniane!

Ciepła woda z sokiem z cytryny wspomaga trawienie, odkwasza organizm i dodaje energii. Siemię lniane z kolei zawiera dużo błonnika, który oczyszcza jelita z niestrawionych resztek pokarmów. Łyżeczkę ziarenek zalej 100 ml gorącej wody na 15 minut lub namocz przez noc i rano wypij na czczo.

2. Koniecznie zjedz śniadanie!

I to najlepiej w 30 min od przebudzenia. Jeśli je opuścisz, staniesz się ospała albo rozdrażniona. Winny temu jest niski poziom cukru we krwi wywołujący głód. Ponadto opuszczanie śniadań sprzyja atakom wieczornego obżarstwa.

Owsianka z bakaliami i owocami jest dobrym pomysłem. W mroźne dni owsiankę możesz urozmaicić rozgrzewającymi przyprawami, np. cynamonem lub imbirem. Według kuchni pięciu przemian, zjadanie na śniadanie ciepłej zupy warzywnej przez 4-5 dni w tygodniu, już po kilku tygodniach zmniejsza apetyt na słodycze.

Inną opcją śniadaniową jest np. jajecznica z dwóch jajek, warzywa i kromka pełnoziarnistego chleba. Taki posiłek zawiera dużo białka, które spala tłuszcz i przyspiesza metabolizm oraz błonnika wymiatającego resztki.

3. Polub zieloną herbatę!

Polifenole i kofeina w niej zawarte zwiększają spalanie tłuszczu. Ponadto gorycze, czyli gorzkie substancje, zapobiegają wzrostowi poziomu cukru we krwi. Najlepiej jest pić trzy lub cztery filiżanki dziennie (więcej o zielonej herbacie i jej sposobie parzenia na stronie obok).

4. Skuś się na jabłko!

Ten cudowny owoc ma mało kalorii (jedno jabłko to około 100 kcal), niski indeks glikemiczny i zawiera cenny błonnik, który poprawia pracę jelit. Jabłka jedz na pusty żołądek, najwcześniej godzinę po lub godzinę przed innym posiłkiem. Dzięki zawartości pek tyn, które pęcznieją w żołądku, jabłka zmniejszają także uczucie głodu. Możesz je też jeść upieczone.

IK

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Niech jedzenie będzie lekarstwem, a lekarstwo jedzeniem – mawiał Hipokrates. Sprawdźmy, czy potrawy... mogą zastąpić leki? więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.