Reklama
  • Środa, 22 lutego (15:00)

    Dlaczego nie popijać szpinaku herbatą?

Mąż cierpi na dnę moczanową. Słyszałam, że nie powinien popijać szpinaku herbatą. Czy to prawda? Magdalena z Gdyni

Tak. Herbata, szpinak, rabarbar i szczaw zawierają kwas szczawiowy. Przyjmowany w diecie w zbyt dużych ilościach niekorzystnie wpływa na organizm. Może uszkodzić nerki, ponieważ sprzyja tworzeniu się złogów i rozwojowi kamicy nerkowej.

Szczególnie uważać muszą osoby z uszkodzoną wątrobą, zapaleniem stawów, dną moczanową i nadkwasotą. Niekorzystnemu działaniu kwasu szczawiowego łatwo można zapobiec, łącząc produkty.

Reklama

Wśród tych, które obniżą jego poziom, są nabiał i jajka. Nie bez przyczyny szpinak czy zupę szczawiową podaje się z jajkiem, zaś tartę szpinakową z serem.

Zobacz również

  • Suche powietrze zimą wpływa niekorzystnie nie tylko na naszą urodę – cerę, ciało oraz włosy, lecz także na zdrowie. Przesusza śluzówki nosa i gardła, sprawiając, że chorobotwórcze wirusy... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.