Reklama
  • Wtorek, 26 marca 2013 (14:02)

    Kasza - właściwości i rodzaje

GRYCZANA

Uzyskiwana z ziaren gryki. Może być prażona (jasna lub ciemna) albo nieprażona. Zawiera kwas foliowy, duże ilości białka, tłuszczu, składników mineralnych, witaminy E i z grupy B. Polecana osobom żyjącym w napięciu i stresie.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

JAGLANA

Powstaje z prosa. Zawiera podobną ilość białka, co kasze innych zbóż, ale ma ono więcej aminokwasów. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i krzemionki. Niezastąpiona szczególnie w czasie diet oczyszczających.

Reklama

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

KUSKUS

Drobna kasza uzyskiwana z pszenicy (twardej odmiany durum). Podczas obróbki ziarna są gotowane na parze. Zawiera dużą ilość białek i małą tłuszczu. Ze względu na lekkostrawność i zawartość żelaza kuskus polecany jest dzieciom i kobietom w ciąży.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

PĘCZAK

Jest jednym z rodzajów kaszy jęczmiennej (obok wiejskiej i mazurskiej, tzw. perłowej). Otrzymuje się ją z całych ziaren. Jest bogata w składniki odżywcze. Zawiera witaminę PP i błonnik. Znakomicie reguluje problemy z przemianą materii.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

MANNA

Powstaje z przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy. Jest dobrym źródłem skrobi i błonnika. Zawiera duże ilości witamin z grupy B, wapń, potas, sód, fosfor, magnez oraz żelazo. Doskonała w diecie osób z problemami układu pokarmowego.

KUKURYDZIANA

Powstaje z przemiału kukurydzy. Jest doskonałym źródłem witamin E, A i z grupy B, węglowodanów i białka. Zawiera też cenny selen (o działaniu przeciwnowotworowym). Wapnia ma niemal tyle co mleko. Świetnie uzupełnia dietę dziecka.

Olivia

Zobacz również

  • Temperatura poniżej zera nie może być wymówką przed aktywnością na świeżym powietrzu. Dotyczy to także seniorów. Nawet przy lekkim przeziębieniu, ale bez gorączki, wyjdźmy choćby na krótki spacer.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.