Reklama
  • Środa, 22 lutego (08:05)

    Kawa i jej wpływ na zdrowie

Pijmy ją... na zdrowie! Nie tylko dlatego, że pomaga się skupić. Naukowcy ostatnio zdradzili, że mała czarna poprawia krążenie, chroni przed alzheimerem, a nawet przedłuża młodość.

● Podnosi nastrój. Kawa zawiera kofeinę, która szybko przenika do krwiobiegu i już po chwili podnosi aktywność mózgu. Dzięki temu łatwiej się nam skoncentrować i uporać z tym, co mamy do zrobienia. Wzrasta też produkcja dopaminy, neuroprzekaźnika, który podnosi poziom zadowolenia i optymizmu, usuwa zmęczenie.

● Cofa metrykę. Jest bogata w antyoksydanty, czyli aktywne roślinne substancje. Spowalniają one procesy utleniania w komórkach, które odpowiedzialne są za ich starzenie.

Reklama

● Zmniejsza ryzyko przewlekłych chorób. Nareszcie zdjęto z kawy etykietkę używki odpowiedzialnej za nadciśnienie! Owszem, osoby chore nie powinny jej pić, ale to nie kawa wywołuje chorobę. Więcej, aromatyczny napar wspomaga krążenie i zmniejsza ryzyko udaru. Poprawia pracę układu nerwowego na tyle, że została doceniona w profilaktyce choroby Alzheimera. Zmniejsza też oporność na insulinę, a więc bez obawy mogą ją pić osoby zagrożone cukrzycą. Oczywiście pod warunkiem, że będzie to mała czarna bez cukru.

● Optymalna dzienna porcja. Dwie, trzy filiżanki to bezpieczna dawka. Jednak każdy z nas toleruje kawę inaczej (może ona np. podrażniać żołądek), więc lepiej samemu określić, ile filiżanek naparu nam służy.

Jak ją parzyć?

Możliwie krótko! Inaczej kawa zyska gorzki smak i wchłonie substancje, które mogą podrażniać żołądek. Dlatego najlepiej pić zaparzoną pod ciśnieniem lub metodą przelewania. Najzdrowsza jest parzona przez papierowy filtr, który zatrzymuje wszelkie zanieczyszczenia. Lepiej więc unikać kawy, w której zmielone ziarna zalewamy wrzątkiem bezpośrednio w kubku, bo szkodliwe fusy w niej zostają.

Chemex to szklany dzbanek, na który nakładamy papierowy filtr. Im cieńszą strużką wody przelewamy kawę, tym będzie lepsza. Uwaga: idealnie wybielone filtry mogą nadawać kawie lekko gorzki smak.

Z klasycznej włoskiej kawiarki uzyskamy najlepsze domowe espresso. Woda podgrzewana od dołu, przechodzi wyżej, przez warstwę kawy, do górnego dzbanuszka.

W kawiarce z tłokiem, tzw. francuskiej, kawę zaparzamy przez 3-4 minuty. Napar jest wyrazisty, ale do filiżanki zwykle dostaje się odrobina osadu z fusów, która może podrażniać żołądek.

Kawa z lodami

● 100 ml przestudzonej kawy ● łyżka ubitej kremówki (może być z cukrem lub bez) ● kulka lodów waniliowych lub śmietankowych ● szczypta cynamonu

1. Przelej kawę do szklanki. Na wierzchu ułóż najpierw kulkę lodów. Obok umieść łyżkę bitej śmietany.

2. Posyp po wierzchu cynamonem. UWAGA: Jeśli chciałabyś kawę mrożoną, przygotuj 50 ml espresso i dodaj kilka rozgniecionych kostek lodu.

Tekst: Iwona Milewska

Olivia

Zobacz również

  • U wielu osób wraz z wiekiem zmniejsza się tolerancja laktozy, czyli cukru zawartego w mleku. Skutek? Bóle brzucha, biegunka, wzdęcia. Aby ich uniknąć, sięgnij po roślinne odpowiedniki krowiego mleka. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.