Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (13:10)

    Marakuja – owocowy hit

Brazylijczycy używają jej pestek jako środka nasennego, mieszkańcy Amazonii jedzą bogaty w witaminy miąższ, by ukoić kaszel, wzmocnić serce i obniżyć ciśnienie, na Maderze natomiast po posiłkach pije się wspomagający trawienie sok z marakui.

Podaj gościom

Nieco podobny w smaku do agrestu miąższ marakui nadaje się do przyrządzania orzeźwiających koktajli, lodów i sorbetów. Marakuja czyści kubki smakowe, warto więc zrobić z niej napój do popijania między daniami w czasie rodzinnego spotkania.

Reklama

● Miąższ jednej marakui połącz z sokiem i skórką otartą z cytryny, dodaj litr gazowanej wody mineralnej oraz odrobinę płynnego miodu do smaku. Podawaj z listkami świeżej mięty.

Kupowanie

Wybieraj duże, ciężkie okazy, o lekko pomarszczonej fioletowej lub żółtej skórce. Zielony kolor świadczy, że marakuja jest niedojrzała. Kosztuje od 2 zł/szt.

Jedzenie

Marakuję je się na surowo. Wystarczy ją umyć, przekroić i wybrać łyżeczką miąższ (drobne pestki są jadalne).

Pestki

Jeśli chcesz pozbyć się pestek, wydrążony miąższ przetrzyj przez sitko. Powstanie delikatny słodko-kwaśny mus, którym można polać np. budyń.

Przechowywanie

Trzymaj je w lodówce, przez ok. tydzień. Niedojrzałe owoce najpierw przechowuj w temperaturze pokojowej.

Zastosowanie

Marakuję można łączyć z mlekiem, jogurtem i śmietaną, a także dodawać do ciepłych i zimnych sosów. Jej smak pasuje do ryb, drobiu oraz wieprzowiny.

100 rad

Zobacz również

  • Ćwiczenia poszerzą pole widzenia i poprawią zmysł równowagi. Wykonuj je codziennie, np. przed telewizorem, podczas przerwy na reklamy. 1. Usiądź prosto. Nie ruszając głową skieruj wzrok w... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.