Reklama
  • Czwartek, 2 marca (15:00)

    Najzdrowsza herbata ma kolor zielony

Ten aromatyczny napar ma wiele zalet. Odmładza, wyszczupla, orzeźwia. Masz do wyboru kilka gatunków o różnych smakach i właściwościach.

Zielone herbaty nie podlegają fermentacji tak jak czarne, dzięki czemu zachowują większość właściwości świeżych liści. Z tego powodu są bardzo bogate w antyutleniacze, które niszczą szkodliwe dla organizmu wolne rodniki i decydują o zdrowotnym działaniu tego napoju. Rekordzistką w tej dyscyplinie jest japońska matcha ze sproszkowanych liści.

Pij na zdrowie

Reklama

Lista dobroczynnych właściwości zielonej herbaty jest długa. Zdaniem Japończyków regularne picie zielonej herbaty wspomaga leczenie ponad 60 schorzeń. Bardzo ceniona jest jej zdolność do ochrony komórek przed nowotworami, szczególnie żołądka, trzustki, jelita grubego, piersi i płuc. Obecne w zielonej herbacie polifenole przeciwdziałają też demencji i miażdżycy.

Ponadto napój ten wspomaga odchudzanie. Zrzucanie zbędnych kilogramów przebiegnie łatwiej i szybciej, gdy codziennie pijemy zieloną herbatę. Nie tylko ułatwia ona trawienie i przyspiesza przemianę materii, ale też zawarte w niej flawonole hamują aktywność enzymów, które przyczyniają się do odkładania tłuszczu w organizmie.

Sztuka parzenia

W przeciwieństwie do czarnej herbaty, zielonej nie można zalewać wrzątkiem. Woda powinna mieć temperaturę 70-80°C. Herbatę należy parzyć 3-4 minut. Ma ona wówczas działanie pobudzające. Po dłuższym parzeniu – relaksuje i uspokaja. Liście można zaparzać kilkakrotnie. Z kolei porcję matchy po zalaniu wodą trzeba delikatnie roztrzepać, najlepiej bambusową miotełką.

Zobacz również

  • Temperatura poniżej zera nie może być wymówką przed aktywnością na świeżym powietrzu. Dotyczy to także seniorów. Nawet przy lekkim przeziębieniu, ale bez gorączki, wyjdźmy choćby na krótki spacer.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.