Reklama
  • Środa, 1 marca (11:05)

    Oleje tłoczone na zimno. Dlaczego są zdrowsze?

Synowa przekonuje mnie, że powinnam włączyć do diety oleje tłoczone na zimno. Dlaczego? Marzena z Inowrocławia.

Porad zdrowotnych na łamach naszego pisma udziela ekspert, dr Elżbieta Sandzewicz

Otrzymywane są metodą tłoczenia mechanicznego, w temperaturze nieprzekraczającej 50°C. Nie poddaje się ich obróbce termicznej ani chemicznej, czyli rafinowaniu, dzięki czemu zachowują dobroczynne właściwości.

Reklama

Są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których nasz organizm nie wytwarza i trzeba je dostarczać w diecie. Oleje te mają krótszy okres przydatności do spożycia niż rafinowane. Przechowuje się je w lodówce.

Zobacz również

  • Temperatura poniżej zera nie może być wymówką przed aktywnością na świeżym powietrzu. Dotyczy to także seniorów. Nawet przy lekkim przeziębieniu, ale bez gorączki, wyjdźmy choćby na krótki spacer.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.