Reklama
  • Środa, 1 marca (11:05)

    Oleje tłoczone na zimno. Dlaczego są zdrowsze?

Synowa przekonuje mnie, że powinnam włączyć do diety oleje tłoczone na zimno. Dlaczego? Marzena z Inowrocławia.

Porad zdrowotnych na łamach naszego pisma udziela ekspert, dr Elżbieta Sandzewicz

Otrzymywane są metodą tłoczenia mechanicznego, w temperaturze nieprzekraczającej 50°C. Nie poddaje się ich obróbce termicznej ani chemicznej, czyli rafinowaniu, dzięki czemu zachowują dobroczynne właściwości.

Reklama

Są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których nasz organizm nie wytwarza i trzeba je dostarczać w diecie. Oleje te mają krótszy okres przydatności do spożycia niż rafinowane. Przechowuje się je w lodówce.

Zobacz również

  • Niech jedzenie będzie lekarstwem, a lekarstwo jedzeniem – mawiał Hipokrates. Sprawdźmy, czy potrawy... mogą zastąpić leki? więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.