Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (13:10)

    Produkty light też mogą tuczyć

Wbrew temu, co słyszymy w reklamach, ich kaloryczność jest niewiele niższa od produktów tradycyjnych. Bo zamienniki, które zastępują tłuszcz czy cukier, wcale nie są dietetyczne!

Reklama

■ „Light” zwykle oznacza obniżoną zawartość tłuszczu, który zastępowany jest skrobią i niezdrowymi zagęszczaczami.

■ W słodyczach cukier zamieniony jest na utwardzony tłuszcz lub słodziki, które mogą powodować mdłości i bóle brzucha.

■ Do serków i jogurtów zamiast śmietany dodawana jest guma guar, związek chemiczny powodujący m.in. wzdęcia. Uwaga! Jedzenie produktów „0%” powoduje, że szybciej tracimy energię i organizm częściej domaga się jej uzupełnienia. W efekcie jemy więcej!

100 rad

Zobacz również

  • Niech jedzenie będzie lekarstwem, a lekarstwo jedzeniem – mawiał Hipokrates. Sprawdźmy, czy potrawy... mogą zastąpić leki? więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.