Reklama
  • Środa, 1 marca (10:00)

    Sezon na imbir

Imbir świetnie się sprawdza jako składnik preparatów zwalczających cellulit i wysmuklających sylwetkę. Taki kosmetyk możesz z powodzeniem wykonać sama w domu – naturalny i skuteczny.

W tym celu zmieszaj pół szklanki oleju z pestek winogron z 2 łyżkami fusów kawowych, 2 łyżkami świeżo startego imbiru i łyżeczką cynamonu.

Reklama

Taką miksturę nakładaj na ciało, owiń folią spożywczą i pozostaw na 20 minut, a następnie zmyj ciepłą wodą. Zabieg powtarzaj 2 razy w tygodniu.

Rozgrzewający koktajl

SKŁADNIKI:

● 1/2 kg dyni ● pomarańcza ● 2 banany ● szczypta cynamonu ● kawałek świeżego imbiru (1 cm)

1. Dynię umyj, obierz i pokrój na nieduże kawałki. Wyciśnij w wyciskarce sok z dyni lub zmiksuj ją w blenderze z dodatkiem wody mineralnej.

2. Pomarańcze umyj i wyciśnij z nich sok – ręcznie lub w wyciskarce.

3. Obierz ze skórki banany, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki.

4. Umieść wszystkie składniki w blenderze. Dopraw do smaku cynamonem. Miksuj na jednolitą masę.

Imbir jest jedną z najstarszych znanych roślin przyprawowych – w Azji uprawia się go co najmniej od 5 tysięcy lat! Do Europy przywędrował znacznie później, jednak obecnie nie ma chyba kraju, który nie doceniłby jego zalet.

To przyprawa o bardzo wyrazistym aromacie i palącym smaku, wystarczy jej naprawdę niewiele, by podkreślić charakter potrawy. Jednak nie mniej istotne są właściwości zdrowotne imbiru. Najnowsze badania wykazały, że jest on bogatym źródłem antyoksydantów i ma silne działanie antynowotworowe, zwłaszcza w połączeniu z naturalnym miodem.

Na co pomoże?

Na migreny. Spożywanie imbiru pomaga zmniejszyć nasilenie bólu głowy, częstość ataków migrenowych oraz wyeliminować towarzyszące im mdłości.

Na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Imbir reguluje pracę woreczka żółciowego, przeciwdziała wzdęciom i ma właściwości rozkurczowe. Napar imbirowy pomaga trawić ciężkie posiłki.

Na krążenie i stawy. Rozrzedza krew podobnie jak aspiryna, ale nie drażni żołądka, warto go więc stosować w profilaktyce zakrzepicy. Ma też działanie rozgrzewające stawy oraz mięśnie.

Na przeziębienie. Ma właściwości odkażające i przeciwkaszlowe, działa przeciwzapalnie. W razie choroby pomocne będą imbirowe napary i inhalacje.

Na chorobę lokomocyjną. Żucie plasterka imbiru 20 min przed podróżą pozwoli uniknąć mdłości. W aptece są też dostępne preparaty z imbirem na tę chorobę.

Wyszczupla sylwetkę!

Imbir świeży, czyli korzeń. Jest łatwo dostępny i bardzo uniwersalny. Można go kroić w plastry, ścierać na tarce, zgniatać w prasce do czosnku, a nawet wyciskać z niego sok.

Imbir mielony, kupowany w saszetkach jak większość przypraw. Dodaje się go do rozmaitych potraw kuchni całego świata.

Imbir marynowany. Jest dodawany do zestawów sushi, ponieważ doskonale neutralizuje smak w ustach. Dzięki temu każdy kolejny kęs jedzenia będzie smakował jak pierwszy.

Imbir kandyzowany. To doskonała przegryzka. Można go kupić w sklepach spożywczych i na bazarkach na wagę.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Wśród 50 najbardziej zanieczyszczonych miast w Europie 33 leżą w Polsce. W ostatnich dniach w całym kraju bije alarm smogowy. Poziom trujących pyłów w powietrzu przekroczył normy o kilkaset... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.