Reklama
  • Poniedziałek, 6 maja 2013 (10:02)

    Soczewica pełna witamin i minerałów

Soczewica jest zaliczana do rodziny roślin strączkowych suchych, do której należą także groch, fasola, soja i bób. Jest lekkostrawna i delikatna w smaku, zawiera białko, błonnik pokarmowy, witaminy C i z grupy B oraz sole mineralne (żelazo, cynk, magnez i potas).

Zdjęcie

/123/RF PICSEL
/123/RF PICSEL

Soczewica występuje w wielu odmianach, np. zielonej, czerwonej i brązowej, choć po ugotowaniu różnice zanikają.

Można z niej przygotować pożywną zupę, purée, nadzienie do pierogów, pasztecików, może być także składnikiem sałatek i pasztetów warzywnych.

Reklama

Doskonale komponuje się z pomidorami, cebulą, grzybami, ryżem i ziołami.

Mam dziecko

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.