Reklama
  • Środa, 1 marca (08:00)

    Warzywa dobre na odporność

Nie tylko bronią nas przed bakteriami i wirusami. Mogą też łagodzić objawy infekcji.

Zima w pełni, więc pamiętajmy o zdrowej diecie, a zwłaszcza o warzywach wzmacniających odporność.

Reklama

Skarbnicą zdrowia są kiełki, np. słonecznika, soi, soczewicy, brokułów. Zawierają witaminy i mikroelementy obecne w roślinach, od kilku do pięćdziesięciu razy bardziej skondensowane.

Dobra dla odporności jest natka pietruszki, należąca do najbogatszych źródeł witaminy C, która redukuje objawy infekcji. Dzięki substancjom przeciwwirusowym skraca czas przeziębienia aż o trzy czwarte.

Strażnikami organizmu są także rzodkiewki.

Zawierają one witaminy C, B6, kwas folio wy, potas, miedź, mangan, żelazo i siarkę. Świetnie się nadają dla osób ze skłonnością do przeziębień.

Relaks

Zobacz również

  • Niech jedzenie będzie lekarstwem, a lekarstwo jedzeniem – mawiał Hipokrates. Sprawdźmy, czy potrawy... mogą zastąpić leki? więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.