Spożycie cukrów rafinowanych w ostatnich latach wzrosło. Wzrasta również świadomość konsumentów na temat szkodliwości cukru białego i jego negatywnego wpływu na wiele parametrów w ustroju. Coraz częściej poszukuje się naturalnych zamienników cukru białego, które pozwolą zachować smak potraw i produktów przy zmniejszeniu negatywnych cech.
Naturalne zamienniki cukru
Syrop z agawy to produkt powstający głównie na terenie Meksyku. Syrop ten w swoim składzie zawiera przede wszystkim fruktozę, dlatego łagodnie podnosi poziom insuliny przez co jego spożycie jest korzystniejsze od spożywania białego cukru. Syrop z agawy ma cenną właściwość pozytywnego oddziaływania na florę bakteryjną człowieka. Syrop z agawy może działać jak probiotyk i sprzyjać utrzymaniu zdrowia przewodu pokarmowego. Warto jednak pamiętać, że fruktoza nie może być głównym cukrem przyjmowanym z dietą ponieważ badania ostatnich lat wykazały że związek ten sprzyja niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby.
Ksylitol, zwany inaczej cukrem brzozowym
Posiada wiele korzystnych cech. Spożywanie ksylitolu powoduje znacznie mniejszy wyrzut insuliny w porównaniu do innych cukrów, a dodatkowo spożywanie go może przyczynić się do zwalczania próchnicy ponieważ może wywierać działanie toksyczne na bakterie powodujące próchnicę. Ksylitol jest też w niewielkich ilościach produkowany w organizmie.
Syrop daktylowy
Powstaje z daktyli które są z natury bardzo słodkie. Syrop daktylowy zawiera witaminy z grupy B, witaminę E oraz karoteny o korzystnym wpływie na układ odpornościowy. W syropie daktylowym można znaleźć ponadto to pierwiastki takie jak wapń, żelazo oraz fosfor. Syrop ten jest kilka razy słodszy niż cukier ale posiada wysoką kaloryczność dlatego nie powinien być stosowany zbyt często.
Stewia
To bardzo interesująca substancja, ponieważ liście tej rośliny są około 35 razy słodsze od cukru. Dla stewii wykazano działanie łagodnie obniżające ciśnienie, a wyrzut insuliny po jej spożyciu jest minimalny. Niektóre z badań dowodzą że stewia może mieć działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Lukrecja
To roślina powszechnie wykorzystywana w medycynie naturalnej i ziołolecznictwie. Wykazano, że lukrecja może mieć działanie łagodnie moczopędne, przeczyszczające oraz przeciwzapalne. W ziołolecznictwie lukrecja wykorzystywane jest głównie do leczenia infekcji gardła oraz górnych dróg oddechowych. Lukrecja może jednak wywoływać działania niepożądane. Spożywania większych ilości lukrecji nie zaleca się kobietom w ciąży, osobom z niewydolnością nerek oraz osobom z niewydolnością serca. Lukrecja najczęściej stosowana jest w produkcji żelek oraz cukierków, a charakteryzuje ją najniższa wartość energetyczna z naturalnych słodzików.
Karob
Zwany jest inaczej mączką chleba świętojańskiego. Jako słodzik stosuje się melasę wytworzoną z karobu. Karob zawiera minerały takie jak wapń, fosfor, potas czy żelazo oraz witaminy B2 i B3. Karob nie zawiera szczawianów utrudniających wchłanianie wapnia i cynku oraz może wpływać na poprawę trawienia. Melasa karobowa jest słodsza niż cukier a jej zapach porównuje się do zapachu orzechów. Melasa karobowa posiada jednak wysoki indeks glikemiczny i wywołuje silną odpowiedź insulinową
Miód
To naturalna substancja znana od wieków. Miód posiada wiele właściwości leczniczych, ma działania antybakteryjne oraz zawiera wiele składników mineralnych oraz witamin. Napoje z dodatkiem ciepłego miodu wpływają szczególnie korzystnie na układ odpornościowy oraz są pomocne w zwalczaniu grypy i przeziębienia. Warto pamiętać, że miód to głównie fruktoza której spożywanie powinno być w diecie ograniczone.
Erytrytol
To substancje zbliżona do ksylitolu, którego indeks glikemiczny wynosi zero. Erytrytol jest słodzikiem bezpiecznym dla osób cierpiących na cukrzycę oraz pomaga w walce z próchnicą zębów. Związek ten występuje naturalnie w pyłkach kwiatów oraz owocach jednak pozyskiwanie go do celów spożywczych odbywa się drogą sztuczną. Erytrytol cechuje bardzo niska wartość kaloryczna, jednak spożywany w dużych ilościach może przyczynić się do powstawania biegunek, szczególnie u osób z zespołem jelita drażliwego.
Syrop klonowy
Cieszący się popularnością w Kanadzie. Syrop ten cechuje wysoka zawartość witamin i składników mineralnych. Warto dodać że syrop klonowy składa się głównie z sacharozy oraz fruktozy przez co wywołuje silną odpowiedź insulinową. Do zalet syropu klonowego zalicza się polifenole oraz flawonoidy, którym powszechnie przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Syrop klonowy dostarcza też mniej kilokalorii w porównaniu do cukru.