Przetwory mleczne i mleko są dzisiaj dostępne dla każdego. Są one bogatym źródłem niezbędnych dla organizmu składników odżywczych. Możemy je spotkać u każdego w domu, ale jaki ma wpływ na organizm? Czym można go zastąpić? I dlaczego jest tak ważny? – postaramy się na to wszystko odpowiedzieć. Mleko jako źródło wapnia Każdy organizm, aby dobrze funkcjonować …
Zdrowa żywność i dieta
Żywieniowe fakty i mity, dietetyczne miejskie legendy. Co w tym gąszczu jest prawdą, a o kłamstwem? Podzielimy się z Tobą wiedzą i sprawdzonymi poradami.
Indeks glikemiczny – co powinniśmy o nim wiedzieć?
Indeks glikemiczny – co powinniśmy o nim wiedzieć? Indeks glikemiczny, czyli wskaźnik glikemiczny, to liczba określająca wartość glukozy we krwi 2 godziny po spożyciu posiłku. Liczba ta określona jest w przedziale od 0 do 100, czystej glukozie przypisany jest indeks glikemiczny o wartości 100. Informacje o tym, jaki wskaźnik glikemiczny ma dany produkt żywnościowy, są …
Dieta idealna – czy istnieje?
Myśląc dieta, niejednej osobie natychmiast przychodzi na myśl niedojadanie, ciągłe uczucie głodu, słabe samopoczucie, czekanie, aż tylko się skończy, a później gorzkie rozczarowanie, spowodowane zjawiskiem znanym jako efekt jo-jo. Inni z kolei ciągle szukają diety cud, liczą na szybką, wręcz spektakularną utratę wagi, najlepiej niewielkim wysiłkiem. Co, jeśli żaden z tych poglądów nie jest prawidłowy? …
Suplementy na odchudzanie – wszystko co musisz o nich wiedzieć
Każda współczesna kobieta marzy o tym, by wyglądać pięknie, pragnie być wyjątkowa, zauważana i adorowana przez płeć męską. Czasami jednak, piękna twarz i hipnotyzujące spojrzenie nie gwarantują sukcesu. Dlaczego? Choćby kobieta miała potencjał do tego, by być najpiękniejszą, nie będzie uroczą kusicielką, do momentu gdy nie pozbędzie się nadprogramowych kilogramów. O tym, jak je zrzucić …
Dziki ryż to specyficzny pokarm
Dziki ryż jest niezwykłym pokarmem, a dziki ryż właściwości są na pewno cenne. Jest to ryż podobny do igiełek sosny, o intensywny smaku i dużej odżywczości. Nie jest to odmiana ryży, ale inna roślina. Uprawia się go w USA, Kanadzie, Australii, na Węgrzech. Amerykanie kiedyś traktowali ryż jako roślinę dostarczającą węglowodanów, dobrą na trawienie, choroby układu krążenia, …
Konserwanty i barwniki w jedzeniu
Zastosowanie odpowiedniej diety jest w stanie sprawić, że nasz organizm będzie czuł się o wiele lepiej. A nasze zdrowie zacznie się poprawiać. Zapewne chcielibyśmy mieć na niego jak najlepszy wpływ. Jest to tym bardziej możliwe, jeśli przygotowujemy się już na zakupy jedzenia. Wybierając się do sklepów spożywczych dostrzegamy, że posiadamy naprawdę duży wybór. Produktów żywnościowych …
Czy słodycze podnoszą cholesterol?
Aby rozważyć to zagadnienie na początku należy powiedzieć kilka słów na temat samego cholesterolu. Wiele osób bowiem mylnie uważa, że cholesterol to jedynie negatywna rzecz, z którą należy walczyć. Nie jest to do końca prawdą, ze względu na fakt, iż w naszym ciele znajdują się dwie jego odmiany, ta dobra zwana jest HDL (ang: high …
8 naturalnych zamienników cukru
Spożycie cukrów rafinowanych w ostatnich latach wzrosło. Wzrasta również świadomość konsumentów na temat szkodliwości cukru białego i jego negatywnego wpływu na wiele parametrów w ustroju. Coraz częściej poszukuje się naturalnych zamienników cukru białego, które pozwolą zachować smak potraw i produktów przy zmniejszeniu negatywnych cech.
Drożdże na trądzik i poprawę humoru
Drożdże są jednokomórkowymi grzybami. Ich głównym zastosowaniem jest wykorzystywanie ich w piekarnictwie do wyrobu ciast i innych produktów. Znana są również ich zbawienne właściwości lecznicze oraz kosmetyczne. Jakie składniki zawierają drożdże? Drożdże zawierają wiele składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Należą do nich: witaminy z grupy B (między innymi B 5, które jest źródłem kwasu pantotenowego), …