Jagody goji są znane jako jeden z tak zwanych superfood, czyli produktów pochodzenia naturalnego, bogatych w składniki odżywcze, których właściwości działają korzystnie na organizm. Są stosowane jako środek pobudzający, chroniący wątrobę i poprawiający wzrok, a przede wszystkim do przyspieszania procesu utraty wagi. Nasiona goji mają swoje korzenie w starożytnych Chinach, gdzie określano je mianem „owoców długowieczności”.
Jagody goji właściwości
Owoce goji posiadają wiele składników odżywczych, witamin i minerałów, takich jak karotenoidy, witaminy C i E oraz z grupy B (B1, B2, B6), selen, żelazo, wapń, potas, cynk, luteinę i flawonoidy, antyoksydanty, błonnik pokarmowy oraz kompleks polisacharydowy. Zawierają znacznie większe ilości witaminy C, niż cytrusy, a także przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia się komórek, w związku z czym wpływają pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci.
Dodatkowo beta-karoten z jagód goji poprawia koloryt cery, a witamina E działa korzystnie na jej stan ogólny. Owoce te oczyszczają wątrobę z toksyn, a dzięki zeaksantynie i luteinie ograniczają ryzyko wystąpienia chorób oczu. Obecny w nich kompleks polisacharydowy zwiększa odporność organizmu, obniża glikemię poposiłkową, a także hamuje rozwój komórek rakowych.
Składniki zawarte w jagodach goji wzmacniają kości, poprawiają nastrój, pamięć i skład krwi oraz redukują zmęczenie. Mogą również zwiększać płodność. Dostarczają także dużych ilości błonnika pokarmowego, który wpływa pozytywnie na pracę jelit, reguluje cały układ trawienny, usprawnia jego pracę, a co za tym idzie, pomaga stracić na wadze.
Jagody goji odchudzanie
Codzienna porcja owoców goji jest wskazana dla osób cierpiących na cukrzycę oraz tym, którzy chcą szybciej stracić na wadze. Ich właściwości pomagają kontrolować uwalnianie cukru do krwiobiegu, dzięki czemu regulują poziom glukozy.
Dodatkowo są niskokaloryczne i bogate w błonnik, dzięki czemu nawet w małej ilości zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Można je spożywać bezpośrednio po treningu, ponieważ nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, w przeciwieństwie do większości owoców. Stanowią doskonałe uzupełnienie diety, dzięki bogatej zawartości minerałów i witamin. Działają tak samo dobrze w formie suszonej, świeżej, jak i poddane obróbce termicznej podczas gotowania.
Jak przyjmować jagody goji, aby schudnąć?
Owoce goji są częstym dodatkiem do tabletek odchudzających. Dzięki temu nawet osoby, które mają problem z regularnym stosowaniem się do zasad żywieniowych, mogą wypróbować na sobie działanie jagód goji. Wymagają one bowiem długotrwałego i systematycznego spożywania w odpowiednich dawkach. Dziennie powinno się przyjmować od pięciu do dwunastu gramów owoców.
Ich działanie polega na zwiększeniu metabolizmu poprzez usprawnienie działania układu trawiennego. Jednocześnie można po nie sięgać w chwilach zwiększonego głodu, by zaspokoić łaknienie, nie dostarczając jednocześnie organizmowi zbyt dużej ilości kalorii. Należy jednak pamiętać, że osoby przyjmujące leki powinny wcześniej skonsultować z lekarzem chęć regularnego spożywania jagód goji, ponieważ mogą one wejść w interakcje z niektórymi składnikami preparatów medycznych.
Jedzenie nasion goji pozwala w sposób naturalny i niewymagający większego wysiłku zadbać o zdrowie, a dodatkowo zrzucić zbędne kilogramy. Suszone jagody goji można dodawać do jogurtów, musli, a nawet potraw mięsnych. Ponadto są często składnikiem herbat i innych napojów, dlatego wprowadzenie ich do codziennej diety jest proste i nie stanowi wyrzeczenia.