Dziki ryż jest niezwykłym pokarmem, a dziki ryż właściwości są na pewno cenne. Jest to ryż podobny do igiełek sosny, o intensywny smaku i dużej odżywczości. Nie jest to odmiana ryży, ale inna roślina. Uprawia się go w USA, Kanadzie, Australii, na Węgrzech. Amerykanie kiedyś traktowali ryż jako roślinę dostarczającą węglowodanów, dobrą na trawienie, choroby układu krążenia, nerek i płuc. Nazywana jest także ostrudą wodną lub owsem wodnym. Taki ryż to bardzo cenna i popularna roślina. Nazwa handlowa to dziki ryż.

Jakie są właściwości dzikiego ryżu?

Ta cenna roślina uprawiana jest na bagnach. ma w sobie dwa razy więcej białka od ryżu brązowego i mnóstwo antyoksydantów, są w nim przeciwutleniacze, witamina C, witaminy z grupy B, żelazo, potas, mangan, kwas foliowy. Nie ma w sobie glutenu, jest zatem zalecany osobom z celiakią. Nie ma też sodu, co oznacza, że osoby leczące nadciśnienie tętnicze powinny go jeść. Ma dużo błonnika oraz niewiele węglowodanów, co sprawia, że ma niski indeks glikemiczny i jest zalecany osobom na diecie. Jest idealny dla wegetarian oraz osób leczących anemię – żelazo i witamina C zawarte w dziki ryżu ułatwiają wchłanianie żelaza. 100 gramów ryżu ma 375 kalorii, czyli naprawdę niewiele.

Egzotyczny dziki ryż

Warto sięgać po ten cenny i zdrowy pokarm. Jest on na pewno godny uwagi i smaczny. Nie tuczy, dobrze się trawi, świetnie się go spożywa. Dziki ryż jest pokarmem marzeń. Nie każdemu konsumentowi odpowiada intensywny smak takiego ryżu, dlatego warto zmieszać go z ryżem białym i w ten sposób stworzyć dobre, delikatniejsze nieco połączenie. Ryż to pyszna potrawa, cenna i godna uwagi, a dziki ryż jest jeszcze lepszy od zwyczajnego ryżu. Jego właściwości są o wiele cenniejsze, a smak niezapomniany. W Polsce jest nadal niezbyt znany, uznawany jest za potrawę wykwintną i doskonałą, godną stosowania oraz podawania.

Dziki ryż oczyszcza organizm

Niewiele osób wie, że dziki ryż właściwości doskonale oczyszcza organizm z toksyn, dzięki czemu polecany jest w każdej diecie oraz w niektórych stanach chorobowych. Zapobiega wahaniom glukozy we krwi, a to jest cenne dla osób, które mają stan przedcukrzycowy. Ważne jest to, że po spożyciu porcji ryżu człowiek długo czuje nasycenie i spokojnie może dotrwać do kolejnego posiłku.

Zdrowy dziki ryż to doskonała alternatywa dla białego ryżu, ziemniaków oraz makaronów. To znakomite jedzenie, które syci, smakuje i jest godne polecenia. Dzięki niemu rdzenni Amerykanie żyli w doskonałym stanie zdrowia aż do podeszłego wieku.  Podsumowując, dziki ryż to cenne jedzenie, które warto włączyć do codziennej diety.