Dziki ryż to specyficzny pokarm

Dziki ryż jest niezwykłym pokarmem, a dziki ryż właściwości są na pewno cenne. Jest to ryż podobny do igiełek sosny, o intensywny smaku i dużej odżywczości. Nie jest to odmiana ryży, ale inna roślina. Uprawia się go w USA, Kanadzie, Australii, na Węgrzech. Amerykanie kiedyś traktowali ryż jako roślinę dostarczającą węglowodanów, dobrą na trawienie, choroby układu krążenia, nerek i płuc. Nazywana jest także ostrudą wodną lub owsem wodnym. Taki ryż to bardzo cenna i popularna roślina. Nazwa handlowa to dziki ryż.

Jakie są właściwości dzikiego ryżu?

Ta cenna roślina uprawiana jest na bagnach. ma w sobie dwa razy więcej białka od ryżu brązowego i mnóstwo antyoksydantów, są w nim przeciwutleniacze, witamina C, witaminy z grupy B, żelazo, potas, mangan, kwas foliowy. Nie ma w sobie glutenu, jest zatem zalecany osobom z celiakią. Nie ma też sodu, co oznacza, że osoby leczące nadciśnienie tętnicze powinny go jeść. Ma dużo błonnika oraz niewiele węglowodanów, co sprawia, że ma niski indeks glikemiczny i jest zalecany osobom na diecie. Jest idealny dla wegetarian oraz osób leczących anemię – żelazo i witamina C zawarte w dziki ryżu ułatwiają wchłanianie żelaza. 100 gramów ryżu ma 375 kalorii, czyli naprawdę niewiele.

Egzotyczny dziki ryż

Warto sięgać po ten cenny i zdrowy pokarm. Jest on na pewno godny uwagi i smaczny. Nie tuczy, dobrze się trawi, świetnie się go spożywa. Dziki ryż jest pokarmem marzeń. Nie każdemu konsumentowi odpowiada intensywny smak takiego ryżu, dlatego warto zmieszać go z ryżem białym i w ten sposób stworzyć dobre, delikatniejsze nieco połączenie. Ryż to pyszna potrawa, cenna i godna uwagi, a dziki ryż jest jeszcze lepszy od zwyczajnego ryżu. Jego właściwości są o wiele cenniejsze, a smak niezapomniany. W Polsce jest nadal niezbyt znany, uznawany jest za potrawę wykwintną i doskonałą, godną stosowania oraz podawania.

Dziki ryż oczyszcza organizm

Niewiele osób wie, że dziki ryż właściwości doskonale oczyszcza organizm z toksyn, dzięki czemu polecany jest w każdej diecie oraz w niektórych stanach chorobowych. Zapobiega wahaniom glukozy we krwi, a to jest cenne dla osób, które mają stan przedcukrzycowy. Ważne jest to, że po spożyciu porcji ryżu człowiek długo czuje nasycenie i spokojnie może dotrwać do kolejnego posiłku.

Zdrowy dziki ryż to doskonała alternatywa dla białego ryżu, ziemniaków oraz makaronów. To znakomite jedzenie, które syci, smakuje i jest godne polecenia. Dzięki niemu rdzenni Amerykanie żyli w doskonałym stanie zdrowia aż do podeszłego wieku.  Podsumowując, dziki ryż to cenne jedzenie, które warto włączyć do codziennej diety.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *