Przetwory mleczne i mleko są dzisiaj dostępne dla każdego. Są one bogatym źródłem niezbędnych dla organizmu składników odżywczych. Możemy je spotkać u każdego w domu, ale jaki ma wpływ na organizm? Czym można go zastąpić? I dlaczego jest tak ważny? – postaramy się na to wszystko odpowiedzieć.

Mleko jako źródło wapnia

Każdy organizm, aby dobrze funkcjonować potrzebuje dobrze zbilansowanej diety i zdrowego, racjonalnego odżywiania. Niedobór pewnych składników odżywczych może osłabić nasz organizm. Mleko jest ważnym źródłem wapnia, który odpowiada za nasze kości, zęby, a także reguluje nasz układ nerwowy. Oczywiście ten składnik możemy znaleźć w orzechach czy fasoli, ale niewątpliwe jest to, że nabiał jest jego skarbnicą i dlatego jest tak popularny.

Duża ilość przyswajanego białka

W momencie kiedy chcemy budować mięśnie mówi się o tym, że białko jest budulcem. Jest to prawda, ponieważ buduje on komórki naszego ciała, a kiedy zostaną uszkodzone odnawia je. Można powiedzieć, że białko z serów jest prawie tak samo wartościowe, jak z mięsa. Dodatkowym plusem jest trawienie go i przyswajalność, dużo szybsza od produktów mięsnych.

Produkty mleczne, które są dostępne w naszych sklepach coraz częściej zaskakują nas składem przez co zyskują coraz większą popularność. Patrzymy na ich wartości odżywcze i są dobrym zamiennikiem słodyczy.

Żółty ser na depresję

Nie wszyscy wiemy, ale żółty ser jest nie tylko dobry w smaku, ale również może doprowadzić do poprawy naszego nastroju. To w nim zawarte są substancje, które mają zadanie działać przeciwdepresyjnie. Dzięki niemu powstaje hormon szczęścia i serotonina, a w ten sposób nasze samopoczucie staje się lepsze.

W żółtym serze mamy również inne substancje, które działają korzystnie na nasz organizm. Magnez poprawia pamięć, a witaminy z grupy B, dodają energii.

Czy jest możliwa dieta bez nabiału?

Oczywiście, że tak. Jeśli dla naszego organizmu nabiał działa niekorzystnie, możemy go wyeliminować z naszej diety. Dieta bez laktozy stała się ostatnio bardzo popularna i polega na unikaniu tego składniku w produktach. Laktoza może znajdować się w takich produktach jak:

  • wyroby mięsne niskiej jakości, wędliny, parówki, pasztety
  • słodycze
  • pieczywo tostowe, bułki do hamburgerów, a także drożdżówki
  • sosy i szybkie zupy
  • dania gotowe

W chwili obecnej oferta produktów bez laktozy jest szeroka i ogólnodostępna dla każdego. Istnieją jogurty bez laktozy, serki wiejskie, twarożki i wiele, wiele innych.

Jeśli zależy nam na uzupełnieniu wapnia możemy sięgać po takie produkty jak:

  • soja
  • ryby z puszki
  • fasola, natka pietruszki czy szpinak
  • migdały, orzechy

Istnieje wiele możliwości czym zastąpić nabiał w naszej diecie. To od naszego zaangażowania i stylu życia zależy w jaki sposób będziemy się odżywiać.

Podsumowanie

Białko dla naszego organizmu jest bardzo ważne i każdy powinien go uzupełniać na odpowiednim dla nas poziomie. Istnieją różne diety, które pomagają unikać laktozy. Pamiętajmy, że to co jemy decyduje o tym jak w późniejszym etapie naszego dnia funkcjonujemy, dlatego tak ważne jest, aby dobrać odpowiednią dietę dostosowaną do naszego organizmu.